donderdag 20 september 2007

Ghanezen denken 'anders'

Mensen leven hier volgens een heel ander ritme. Ze staan op als de zon op komt (5.30) en gaan slapen als hij onder is. Mensen stressen hier helemaal niet. Marlieke vertelde me dat mensen alleen huilen als er iemand sterft. Voor alle andere tegenslagen en problemen geldt: maak je niet druk! Men leeft in het hier en nu. Daarom plannen mensen niet. Het eten groeit aan elke boom en elke dag is het lekker weer. Morgen is dat waarschijnlijk ook zo en overmorgen ook, dus waarom zou iemand aan een pensioenplan denken?
Dat niet vooruit denken werkt door in alles wat men hier doet. Dat is wel even wennen, want alle oplossingen voor problemen zijn korte termijn oplossingen. Men denkt niet aan het gevolg van de oplossing. Zo hebben Yao en Marlieke Nederlandse graszaden ge-inporteerd voor hun gazon. Probleem: de kippen aten de zaden.
Oplossing: een emmer op z'n kop over de jonge sprietjes zodat de kippen er niet meer bij konden.
Gevolg: de jonge sprietjes kregen geen licht en geen water en stierven! (zucht)

Marlieke voelt zich inmiddels al weer een heel stuk beter en heeft ons vandaag meegenomen naar het oude paleis van de Ashanti-koning (de chief der chiefs van deze regio). Het nieuwe paleis van de huidige koning staat er naast. Best geinig om eens te zien, maar je mag er geen fotoos maken, dus moet je er zelf maar eens langs gaan.

Linksonder; een 'vrolijke' Ghanese oma

Geen opmerkingen: