woensdag 10 oktober 2007

Dag allen,

Hier nog wat algemene dingetjes die ik jullie niet wilde onthouden:
*Ik was aan het proberen mijn baard te laten staan. Vooral om te kijken of en wat er groeit. Het ging ok, maar op beide wangen heb ik een kale plek. Ik heb er voor nu maar een ringbaardje van gemaakt, maar denk dat ik hem binnenkort maar af scheer, want een ringbaardje is eigenlijk niets voor mij. Toch?
*Ik ben geboren op een dinsdag. Dat betekent dat mijn Ghanese naam 'Kwabena' is.
*s-Nachts is het hier een kabaal van krekels en de maan is zo fel dat het constant lijkt alsof de zon al weer op komt. Erg mooi.

*Chris, in de regio waar ik zit (Ashanti) spreken ze Twi. In princippe is Engels sind de coloniale tijd de 2e taal in Ghana. Dit met het idee dat alle stammen, die allen hun eigen taal hebben, toch met elkaar kunnen communiceren. Alle officiele documenten en relames zijn in het Engels, maar het rare is dat bijna niemand het kan spreken. Dit komt omdat het onderwijs ERG slecht is en leraren zelf ook geen goed Engels kunnen. Het gemiddelde Engels is zo slecht dat als je in een restaurant van de kaart (die in het Engels is) opleest wat je wil bestellen, ze je echt niet snappen (en dat ligt echt niet aan mijn accent). Aanwijzen helpt ook niet, want de ober kan natuurlijk niet lezen.
Als je hier een officiele brief nodig hebt (wat dankzij de ongecomputeriseerde bureaucratie best vaak voorkomt), moet je naar een mannetje onder een boom die een typmachine en een behoorlijke kennis van de Engelse taal heeft en die betaal je om je brief te tikken.
*Rob, ik zal zsm een mooi filmpje van de compound maken, al is het me nogsteeds niet helemaal duidelijk wie nou waar woont en wie nou wel en wie niet famillie is. Binnenkort meer hierover dus.
*Ik vind het erg fijn als jullie af en toe een reactie achter laten op de site. Zo heb ik in ieder geval een beetje het idee dat ik nog wat contact met thuis heb. Ik weet dat het inlogsysteem om een reactie achter te laten onhandig is, maar waardeer het erg als je toch even de moeite neemt (dit natuurlijk alleen voor de mensen die nog geen berichten achterlaten).

Groeten en liefs,

Daniel

8 opmerkingen:

Adinda The Fiscalista zei

Ha Daniel,
Nou op jou aandringen gooi ik er dan toch maar even een paar minuutjes tegen aan om in te loggen.
Toch fijn om te lezen over het ongeregelde leven in Ghana als je net van plan bent je te ergeren aan de te trage printer of de kapotte koffiemachine. Als je terug bent mag je trouwens ook best mijn logeerkamer even uitmesten al ben je daar zeker weten niet in een dag mee klaar...
Ik ga maar weer eens aan de slag, t is dan wel geen levensreddend werk maar ach .
Groeten!

Kim zei

Hey broer,

Ik lees het allemaal hoor!!!!

Ik ben net terug van London met smam en spap voor de begrafenis van Martin. Het was eigenlijk wel een hele mooie 'dienst' met helemaal niets gelovigs er in en zeker geen 4 uur durend zoals bij jou op zondag! Hij had zelf de tekst mee gemaakt, dus dat was ook wel fijn en Susie heeft ook nog een stuk voorgelezen dat Joseph en Gareth hadden gestuurd. Daarna zijn we allemaal terug naar zijn appartement geweest om met champagne zijn leven te toasten. Het was eigenlijk wel een hele positieve dag met alleen maar denken aan alle leuke dingen. En Colin (die jongleur vriend van hem met wie jij vroeger de carnavalsoptocht hebt gelopen) was er ook en had (op verzoek van Martin) zijn truckendoos meegenomen. Ik denk dat dit toch wel de eerste begrafenis was waar ik ooit van gehoord heb met een goochelaar!!
Anyway, je zal het vast nog uitgebreider horen allemaal, en ik had het je ook kunnen mailen, maar nu heb je in ieder geval een hele lange reactie!!!

kus,
zus

Mario of Luigi? zei

Mario,

De pizza-bakker-hem-een-poets specialist van Iglo, is van alle marrekte thuis he. Temminste Luigi dat denke nou-eh!! Ringbaardje past er helemaal bij.. En je heet ook al va bene! Dusseh..
Kijk ik daarentegen doe aan Sonja Bakker. En ik fiets regelmatig met de atb door kuilen en blubber. Dus eigenlijk is het daar net een beetje als hier.
Ben ook al weer een stap verder met het skypen, heb tenminste de software al gedownload. Nu nog zo headsetje.
Wij hebben op die kleinmannen van de zus van Sas gepast, wedden dat dat zwaarder is dan een paar maandjes afrique! Ben gister al op mijn bek gegaan bij de speeltuin en door kleine relsupportertjes bij de f-jes (Rick en zijn teammaatjes) belaagd!!
Woensdagochtend vertrekken wij naar San Diego. Heb voor het weekend een 7persoons6koffers 4x4 supersuv gehuurd waarmee we twee dagen de woestijn in gaan. Ben benieuwd of wij met z'n tweeën en een rugzaak daar wel in passen. Wordt ook een mooie safari denk ik.

Later and keep up the good work!

Luigi

karen zei

Hi Daniel,
Ik ben bij gekomen van de Novo Virus, opgelopen in de verzorgingshuis van Oma. Zij is nog niet de oude, maar het gaat wel beter. Anna en ik waren tegelijk ziek, niet vreemd omdat wij samen oma's kamer hadden schoongemaakt nadat zij zo ziek werd.Ik ben haar beddengoed nog aan het wassen! Ik had er nooit van gehoord maar het schijnt heel besmettelijk te zijn en Anna mag van de hoofd van haar school nog niet terugkomen ook al voelt zij zich beter!! Ik had verwacht dat jij van die rare ziektes kreeg, niet wij!
Waarom mogen de schilpadjes niet zomaar rondlopen en hebben ze geen water nodig?
Je baard staat je wel, maar is het niet veel werk om het netjes te houden en ook warm?
Groetjes
Karen

karen zei

Oh ja Daniel, ik ben vergeten te zeggen dat ik Anna een kopie van de foto van de billboard over condoms moet sturen. Zij wil het in haar lessen op school in London gebruiken!
Liefs
Karen

Nils Hilbers zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Nils at Lichting98 zei

Hey,
Daniel, weer alles gelezen.
Mooi man zo'n blog.
Ook maar meteen ingelogd.)

Eergisteren zaalvoetbal.
Zonder jou was het niet hetzelfde.....

Helaas zijn de galerie Magazijn Vomberg + de bouwborden weer opgeruimd. Zodra jij weer in NL bent zullen we een pizza-avond houden, en je alle foto's laten zien. Maar daar hoef jij je nu niet druk over te maken. Veel plezier daar in Afrika.

Hoi,
Nils

Hoi

Obruni nr 1 zei

Ola Daniel,

Wat zie ik nu? Heb je al verdorie een HELE WEEK niks meer op je site achtergelaten? Ik snap het al, sinds ik weg ben zie je het gewoon niet meer zitten. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Juist nu vind ik het interessant om te lezen wat je allemaal doet daar, hiervoor was ik 'r zelf bij. Dus hoe staat het met je klerenkast? Issie al af, en waterpas??? Hoe gaat het met de nieuwe vrijwilligers? Ja, lang niet zo gezellig als ik natuurlijk, maar je kunt niet alles hebben.

Wat voor projecten staan er allemaal nog meer op de planning? Komende 6 weken ben ik vaak op internet te vinden, dus ik ga je in de gaten houden. Vanaf 2 december vertrek ik naar Frankrijk, ben vandaag aangenomen voor de baan bij de wintersport. Ze vonden me gek en raar en interessant. (ze hadden me in totaal 8 minuten gesproken. Raar? Ze moesten een weten...)

Doe ze de groeten en hou vol!

Liefs
Wendy