zaterdag 6 oktober 2007

Stappen

Overdag erg weinig gedaan. Een beetje aan 2 nieuwe fietsen gesleuteld voor de vrijwilligers. Maar het waren fietsen uit China en van zo'n kwaliteit dat ze niet goed te laten lopen zijn. De wielen zijn ovaal, de trapas zit los en de tandwielbladen zitten scheef. Daarnaast vallen loszittende onderdelen er kapot af zordra je ze probeert vast te draaien. Ja, ja. Kwaliteitje!
's-Avonds zijn we op stap geweest met zijn 6-en (Yao, Marlieke, Evy, Wendy, ik en Theresa, een Duitse vrijwilligster die op bezoek was). Het was een beetje een afscheidsavondje voor Wendy die dinsdag vetrekt.

Gezien Yao en Marlieke nog nooit zijn gaan stappen wisten zij ook niet wat te vewachten. Om 20.30 stapten we met z'n zessen in 1 taxi (4 achterin en 2 voor) en gingen op weg naar Foxtrap nightclub. Daar aangekomen bleek de tent verlaten te zijn. De taxichauffeur vertelde ons dat de nightclubs pas rond middernacht vol stromen, maar hij zou ons wel even brengen naar waar het allemaal te beleven viel. Rond 21.30 waren we op de 'stapstraat'. De taxichauffeur verzekerde ons dat er gigantisch veel kroegen waren; "Kroegen, helemaal tot aan het einde van de straat". Dat bleken er dus in totaal 3 naast elkaar te zijn. En kroeg is een ruime omschrijving. Het waren meer drankhandeltjes die wat plastic tuinstoelen voor hun deur hadden gezet. Ook hadden ze elk een eigen afgeleefde geluidsinstallatie die schijnbaar allen alleen op maximum volume konden. We zijn dus maar om de hoek een biertje gaan dinken bij S-bar. De 's' stond zogenaamd voor soul. Maar de enige muziek die ze draaiden was slappe aftreksels van bekende nummers in jazzy-liftmuziek versie. De tent bleek ook een nightclub te zijn, maar dat deel zag er erg gesloten uit. Marlieke dus vragen aan de serveerster wanneer de deuren open zouden gaan. "Later" werd haar gemeld. "Tja, hoe veel later dan? Om 11 uur, 12 uur?" "Met kerst" zei de serveerster. Een mooi voorbeeld van standaard Ghanese miscommunicatie.

We hebben bij s-bar gezellig wat gekletst tot een uur of twaalf. Toen zijn we de taxi ingedoken op zoek naar het echte nachtleven. Op advies van een andere volunteer zijn we naar Genesis nightclub gegaan (veel leuker dan Foxtrap). Daar aangekomen vertrok degene die ons de tip had gegeven net in een volle taxi omdat er maar 4 mensen binnen waren. Wij dus weer een nieuwe taxi genomen. Op advies van deze chauffeur naar Kiravi nightclub. Een miami vice stijl villa met oprit vol glimmende SUVs. Binnen bleek dat nachtclubs hier donkere hollen zijn met ijskoude airco en een allesdominerende mottenballengeur. Daar smaakt je biertje echt niet beter door. Van de 40 bezoekers was ongeveer de helft buitenlander, de andere helft waren Ghanesen uit de onderwereld van Kumasi. Echt louche gasten. De muziek was erg slecht. Maar 'mensen kijken' was er fantastisch. We hebben het een paar uur volgehouden daar. Foute mannen met hun foute hoertjes bekijken, witte vrouwen op zoek naar grote negers bekijken en een beetje proberen te dansen om warm te blijven.

Daarna weer met z'n 6-en in 1 taxi naar de compound. Onderweg zijn we nog gestopt door een agent die wat smeergeld wilde omdat we met teveel in de auto zaten. De taxichauffeur wist de agent zover te krijgen dat hij ons weg mocht brengen zolang hij daarna maar terug zou komen om de agent te betalen. Natuurlijk ging de taxichauffeur via een andere weg terug naar het centrum. Niet betaald dus.

Op de compound aan gekomen ben ik lekker in bed gesprongen. Al met al was het een mooie avond.

Geitjes in Kokobin

Geen opmerkingen: